Op donderdag 20 juni vond de eerste editie plaats van het Blue Zone Festival. Alle facetten van de Blue Zones kwamen aan bod in het afwisselende programma van deze dag. Door de vele verschillende elementen kon je jouw dag helemaal zelf samenstellen.
Filter
- 20240620algemeen,
We heten iedereen van harte welkom tijdens de spectaculaire opening!
- 20240620algemeen,
Gedurende de hele dag kan je terecht in de lounge!
- 20240620lezing-1,
Sport en bewegen is een wezenlijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Een omgeving die uitnodigt om te sporten, spelen, bewegen en ontmoeten draagt daaraan bij. Waarom is een beweegvriendelijke omgeving belangrijk en hoe zorg je dat de beweegvriendelijke omgeving wordt meegenomen in gebiedsontwikkelingen en in de instrumenten van de Omgevingswet? Tijdens deze sessie krijg je inzicht in de bouwstenen van een beweegvriendelijke omgeving en een aantal praktische tools om in jouw gemeente of bij jouw projecten met sport en bewegen in de gezonde leefomgeving aan de slag te gaan.
Thema: Bewegen
- 20240620keynote,
A Longevity Blue Zone (BZ) is a delimited area where the population born in this place is proved to live significantly longer compared to populations elsewhere in the same country. It is basically a demographic concept and the first step for identifying a BZ is the validation of the age of the oldest olds to assess the level of population longevity. The BZ is an area where the population shares the same lifestyle and environment so that the BZ will bring the best opportunity to search for potential longevity determinants.
In the search for areas of very high survival, data quality is essential. All administrative and demographic data should be accurately verified, without detecting errors, such as omissions or age exaggeration to testify to the exceptional survival of the population and attest the status of Longevity Blue Zone. To date, the Nicoya peninsula (Costa Rica), the islands of Okinawa (Japan), Sardinia (Italy), and Ikaria (Greece) are the validated Blue Zones with the newly validated one, Martinique. More about them and the on-going scientific investigations that are close to the interest of the lifestyle medicine can be found in the following website https://longevitybluezone.com.
- 20240620overig,
Valongevallen zijn een groeiend probleem. Een valongeval heeft een grote impact op het dagelijks leven van ouderen. Hun zelfredzaamheid vermindert en daarmee hun kwaliteit van leven. Ook kunnen mensen na een val vaak minder lang thuis wonen.
Dit alles terwijl valongevallen voor een groot deel zijn te voorkomen door middel van valpreventie. De Noord-Limburgse gemeenten bieden daarom samen met zorgverzekeraars, zorgaanbieders en investeerders Stevig Staan aan.â¯
Tijdens de sessie komt de samenwerking tussen 7 gemeentes en partners, de communicatie met de doelgroep, de werkwijze bij de valinterventie, de financiering en de resultaten van de eerste anderhalf jaar aan bod.
- 20240620overig,
Thema: Wonen
In de inspiratie sessie neemt Patrick Meijers u mee in Together, de duurzame missie van Orange Architects, de kracht van Concept & Craft en de uitwerking daarvan in de stedelijke collectieve Woonlandschappen van Jonas (Amsterdam), ZoHo (Rotterdam), Dennenheuvel (Bloemendaal) en Wärtz (Zwolle).
10:15 - 11:15Beleving | Excursie
Hoe maken we de veldboon een essentieel onderdeel van onze maaltijd?
Door Sharon de Miranda
20240620beleving-excursie,In Blue Zones speelt de landbouw en specifiek plantaardig eiwit een belangrijke rol in het ondersteunen van een gezonde levensstijl. In deze sessie neemt tv kok Sharon de Miranda jou mee in de toepassing en uitdagingen een gezond, veelbelovend en krachtig boontje, namelijk de veldboon, ofwel Faba Bean. De teelt van de veldboon staat nog in de kinderschoenen en de grootste uitdaging zit in de bekendheid bij de consument. Oftewel hoe maken we de veldboon een essentieel onderdeel van onze maaltijd en net zo sexy als bijvoorbeeld quinoa? Sharon staat samen met ketenschakels te trappelen om het verhaal van de veldboon te vertellen
- 20240620lezing-1,
Age-friendly gemeenschappen waarin burgers prettig samenleven en voor elkaar zorgen, met professionals en vrijwilligers als ondersteuning, is het toekomstbeeld. Wat werkt om deze Blue zone gemeenschappen te laten groeien en bloeien? In participatieve actieonderzoeken ontdekten we 5 belangrijke mechanismen: 1) denken vanuit een eco-systeem benadering; 2) wicked skills van betrokkenen; 3) proces-gestuurd werken met brede mix aan perspectieven en krachten; 4) faciliteren om samen te leren, en 5) senioren als gelijkwaardige (gespreks)partner. In deze sessie worden 5 mechanismen met interactieve werkvormen herkenbaar gemaakt en aangevuld met voorbeelden waarin het wel en niet gelukt is een blue zone gemeenschap te creëren.
Thema: Welzijn & Gezondheid
- 20240620algemeen,
Kom langs bij Hogeschool Windesheim. Door middel van design thinking, lego serious play en arts based research methoden gaan we zelf de Blue Zone in de regio Zwolle visualiseren.
- 20240620beleving-excursie,
Gezond Natuur wandelen richt zich op het aanbieden van laagdrempelige wekelijkse gratis natuur wandelingen van een uur aan zoveel mogelijk minder actieve volwassenen en mensen die eenzaam zijn met na afloop koffiedrinken voor wie dat wil. Iedereen is welkom. Vrijwillige begeleiders verzorgen de wandelingen die het hele jaar doorgaan. Dus ook in de zomer als het sociale netwerk stilvalt, maar ook in de herfst en de winter want juist dan is het belangrijk om naar buiten te blijven gaan en weerstand op te bouwen. De wandelingen kennen verschillende doelen: beweging, sociaal contact én natuurbeleving in de directe woon/leefomgeving. In Overijssel zijn er Gezond Natuur Wandelingen in Ommen, Deventer, Oldenzaal en Raalte.
Deze sessie wordt gegeven door Tjisse Brookman. Tjisse is lid van Nature for Health.
Thema: Natuur & Bewegen
- 20240620de-lounge,
From a red zone towards the blue zone: Coronary mortality has redused 84% by a community based prenention program in North Karelia, Finland. Exsamples of practical interventions.
Finland in the 1960s, and especially North Karelia in the eastern part of the country, had the highest cardiovascular mortality in the world. The North Karelia Project was started as a comprehensive community based preventive program. Coronary mortality reduced by 84%. Two thirds of this decline was explained by reduction in blood pressure, cholesterol level and smoking, and one third by improvement in medical care. In the master class I will describe practical intervention on policy level, at school, communities, work sides, health services, and media.
- 20240620overig,
In deze sessie laten we zien hoe het werken in living labs een bijdrage levert aan de maatschappelijke uitdagingen in zorg en welzijn en welke sleutelrol de leefomgeving hierin speelt. Door het samenbrengen van onderzoekers, studenten, professionals en inwoners, pakken we deze uitdagingen effectief aan en transformeren we leefomgevingen tot living labs.
We nemen u mee langs vier living labs in de provincie Overijssel en laten zien dat deze kunnen fungeren als katalysator voor meer gezonde en inclusieve leefomgevingen door bij te dragen aan de gezondheid van inwoners, versterkte samenwerking in de praktijk en het opleiden van toekomstbestendige professionals.
- 20240620workshop,
Hou je van muziek en vind je het leuk om op muziek te bewegen en tegelijkertijd je hersenen te laten kraken? Dan is deze workshop echt iets voor jou. De deelnemers zullen in deze workshop de kracht van muziek aan den lijve ondervinden. Na een uitgebreide uitleg over het werkingsmechanisme van muziek in onze hersenen wordt de theorie direct gekoppeld aan de praktijk en word je letterlijk in beweging gebracht. Voetjes van de vloer en hersengymnastiek ten top! Je hoeft voor deze workshop niet muzikaal te zijn, er wordt niet zelf gemusiceerd.
Thema: Zingeving & Sociale Interactie
- 20240620lezing-1,
Binnen het L.INT lectoraat Positieve Gezondheid, Leefstijl en Leiderschap is een cardiologische patiëntenreis uitgevoerd met aandacht voor leefstijl en eigen regie. Tijdens de lezing zal worden ingegaan op de bevindingen van deze patiëntenreis. Het belang van eigen regie en duurzame gedragsverandering is een van de belangrijke uitkomsten.
Thema: Gezondheid & Welzijn
- 20240620keynote,
Black holes en blue zones
Blue zones zijn volgens professor Westendorp niet voor de eeuwigheid. Ze komen en gaan. Hij ziet een blue zone vooral als een sociaal construct dat mensen met elkaar teweegbrengen. In zijn lezing gaat hij in op het fenomeen blue zones, vertelt over de twee blue zones die hij in Denemarken aantrof. Voort licht hij toe dat je moet voorkomen dat je in een black hole terecht komt en maar beter kunt bouwen aan een blue zone. - 20240620overig,
De laatste jaren werken we als zorgkantoor vanuit de visie ‘van zorg naar gewoon leven’ en hebben we de programma’s langer thuis, community care, reablement en technologie in de zorg ontwikkeld. Vanuit het zorgkantoor Zilveren Kruis faciliteren we versnelling in de beweging van zorg naar gewoon leven door kennis te delen vanuit experts én organisaties van elkaar te laten leren in hetzelfde programma. We agenderen thema’s zoals: hoe start een zorgaanbieder met community care? Hoe moet een zorgaanbieder zich verhouden tot een zorgzame gemeenschap? Hoe kan leiding worden gegeven aan deze beweging en wat betekent dit voor de wijze van toezichthouden? Dit doen we in nauwe samenwerking met Reable Nederland, met de NLZVE (en elke keer andere zorgzame gemeenschappen) en andere (inhoudelijk) experts.
In een blue zone kijken mensen naar elkaar om, zorgen ze voor elkaar en ondersteun je elkaar als dat nodig is. Met de beweging van zorg naar gewoon leven beogen we dit ook. Wellicht geen blue zone, maar wel een samenleving die naar elkaar omkijkt en (zorg)organisaties die zich hiertoe verhouden. Immers, een toekomstbestendige ouderenzorg willen we allemaal. Maar hoe doe je dat en wat betekent dit voor zorgorganisaties, voor gemeenten, voor welzijnsorganisaties en woningbouwcorporaties en wat betekent dit vooral voor onszelf?
Wij vertellen hoe wij vanuit het zorgkantoor Zilveren Kruis sturing geven aan de beweging van zorg naar gewoon leven. Hoe we zorgorganisaties en andere stakeholders hierin ondersteunen vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de toekomstbestendige ouderenzorg.
- 20240620overig,
De inspiratiesessie belicht de ontwikkeling van Cartesius in Utrecht, een vooruitstrevende stadswijk geïnspireerd op de Blue Zones. Met focus op Healthy Urban Living integreert het project zowel fysieke als sociale aspecten, zoals mobiliteit, milieu, gemeenschapszin en gezondheid. Voorbeelden van implementaties, zoals groene ruimtes, ontmoetingsplekken en dierenverblijven, tonen de praktische toepassing van deze benadering in de wijk.
- 20240620workshop,
Hoe krijg je inactieve ouderen in beweging? Bewegingsagoog Joël ziet als geen ander wat de kracht is van recreatief gericht bewegen. Hij probeert af te wijken van de gebaande paden en zoekt naar verrassende en originele oefeningen met simpele materialen die iedereen wel in huis heeft. Wat blijkt, je hebt niet veel nodig om een bewegingsoefening krachtig te maken!
Thema: Bewegen
- 20240620workshop,
Ben je betrokken bij de ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed, publieke ruimte of verbetering van de leefomgeving in je wijk, en wil je werken met Positieve Gezondheid? Ontdek hoe je een buurthuis kunt transformeren tot een wijkcentrum voor Positieve Gezondheid. Melvin en Sabine delen hun inzichten over hoe je wijkbewoners, gemeente, woningcorporaties en andere maatschappelijke organisaties kunt verbinden.
Met praktische tips nemen ze je mee in een voorbeeldcase uit Harderwijk. In dit nieuwe wijkcentrummodel staan gezondheid en welzijn centraal. Ontdek de kracht van participatie en verbind fysieke en sociale omgevingen voor levendige hubs van gemeenschapsbetrokkenheid.
Ideaal voor programmamanagers en gemeenteambtenaren.
WIJKR8CHT, een initiatief van On(t)roerend Goed en studioMAEK, begeleidt naar een gezondere en veerkrachtige samenleving. - 20240620lezing-1,
Karin neemt u mee in haar dagelijks werk als bestuurder. Op welke wijze beinvloed je processen waar je primair niet overgaat of perse verstand van hebt. Bijvoorbeeld als het gaat over (sneller) bouwen voor ouderen, al dan niet met een zorgvraag. Of over digitalisering en gegevensuitwisseling waardoor de schaarser wordende professional zich bezig kan houden met de taken die het meest toegevoegde waarde hebben als dit door een persoon wordt gedaan.
De conceptontwikkeling HBS Kampen (zowel vastgoed als zorg) komt langs, als ook de regionale samenwerking tussen zorg, welzijnspartijen en de gemeenten.Thema: Wonen & Zorg
- 20240620beleving-excursie,
In een korte wandeling door het gebied neem ik jullie mee in de grootste ontwikkellocatie in Zwolle. De transitie van het stadsdeel heeft vastgoed en infrastructuur opgaves maar thema’s als mobiliteit, energie en circulariteit zijn ook cruciaal voor de ontwikkeling. En daarnaast zet het project ook vol in op de zachte kant van gebiedsontwikkeling. Hoe wordt dit een fijne plek om te wonen, werken en verblijven en de toplocatie van de regio.
- 20240620de-lounge,
Vincent Luyendijk deelt zijn visie op duurzame en gezonde leefomgeving. Hij zoomt in op de rol van de openbare ruimte, sport en bewegen, mobiliteit, groen en klimaat. In een continue slag om de ruimte moeten we elkaar blijven opzoeken. Domeinoverstijgend samenwerken leidt tot onvoorziene kansen voor meer gezondheid. Een omgeving die uitnodigt tot gezonder leven. Dat vergt het spreken van elkaars taal, het zien van elkaars uitdagingen en het vinden van gezamenlijke toekomstperspectieven. We maken een inspiratiereis langs binnen- en buitenlandse voorbeelden en vinden aanknopingspunten, nieuwe perspectieven en bouwstenen voor de toekomst. ‘Je bent namelijk niet van de afdeling sport, de afdeling klimaat of de afdeling zorg. We zijn allemaal van de afdeling Gezond en Gelukkig Leven’.
Thema: Gezondheid & Welzijn
- 20240620beleving-excursie,
We willen laten zien dat gezonde voeding snel, gemakkelijk en leuk is om te groeien. We gebruiken daarbij een growkit als voorbeeld, deze kunnen mensen in hun vensterbank hebben staan om de producten vanuit te groeien. Wij doen dit op grotere schaal, maar het systeem, de tijd en liefde voor het product zijn nagenoeg hetzelfde. Wij zien dat voor kwalitatieve biologische producten de omstandigheden van belang zijn om het aller beste product te krijgen. Zo moet je letten op uren zon, kwaliteit grond, kwaliteit van het gebruikte zaad en water op gezette tijden. Geef je het teveel water, licht of verkeerde combinatie aarde. Dan zal het niet eens ontkiemen.
Wij willen met onze sessie mensen bewust maken van de natuurlijke gang van zaken. Zodat iedereen ook thuis de in de vensterbank hoogwaardige kwaliteit microgroentes zou kunnen verbouwen. Deze producten hebben door hun groeiperiode, liefde en aarde alle voedingstoffen kunnen opnemen, om uiteindelijk super gezond te zijn om te eten. We zullen vertellen over grond, over onze techniek om de zaadjes uit te laten groeien en wat we doen om ze zo gelukkig mogelijk te krijgen en uit te groeien tot natuurlijke voedingssupplementen. Deze hoeven namelijk niet apart gekocht te worden. In je vensterbank is al genoeg ruimte om je hele gezin van te kunnen voorzien.
We zullen nog even wat dieper ingaan op de concentratie van voedingswaarden ten opzichte van de volwassen plantsoorten. En zullen als voorbeeld de broccoli gebruiken. Verder laten we zien hoe wij als Lytse Griente een gesloten cirkel gebruiken bij het produceren, leveren, terugkrijg en hergebruiken bij onze producten. We zullen afsluiten met een kleine demonstratie over hoe je onze producten het beste toepast in je dagelijkse etenspatroon. Met een hapje!
Thema: voeding
- 20240620workshop,
Binnen deze sessie bewandelen we het pad van de mensheid en maken we onderscheid tussen wat ons is gegeven, en wat wijzelf met en onze voorouders hebben gecreëerd om ons leven comfortabeler te maken. Het doel is om vanuit onze eigen waarden en verlangens onze omgeving opnieuw in te richten.
Centraal staat het ontwerp-beginsel; eerst de vraag welke materiele behoeften we werkelijk hebben, en dan hoe onze omgeving, en het systeem waar we onderdeel van zijn, in die behoeften kan voorzien.
Thema: Ruimte
- 20240620overig,
De Rabobank zet zich actief in voor bloeiende wooncoöperaties, een woonvorm waarbij particulieren samen hun woningen laten bouwen in een vereniging van leden. Deze woonvorm sluit naadloos aan bij onze coöperatieve waarden en ook de link met Blue Zones is snel gelegd. Denk aan elementen zoals samenzijn met anderen, verbonden blijven met je omgeving, voldoende sociale contacten en duurzaamheid. Een wooncoöperatie kan zelfs een soort mini Blue Zone zijn.
Binnen Rabobank hebben we inmiddels waardevolle ervaring opgedaan bij het begeleiden van initiatieven. We hebben samen met de Nieuwe Meent, de eerste wooncoöperatie in Amsterdam, vijf jaar lang gewerkt aan financiële uitdagingen. Onlangs is het financiële contract afgerond, een prestatie die mede te danken is aan het doorzettingsvermogen van de mensen achter de Nieuwe Meent en de flexibiliteit van de gemeente.
Wil je meer leren over deze innovatieve manier van bouwen en wonen? Kom dan naar mijn inspiratiesessie tijdens het Blue Zone Festival. Samen creëren we perspectief voor woondromen. Ik kijk ernaar uit je daar te ontmoeten!
- 20240620overig,
Opgedane ervaringen en concretisering van “ontwerpuitgangspunten Positieve Gezondheid” tijdens het ontwerpproces De Olmenhof te Amstelveen
De inspiratiesessie wordt ingeleid met een kort filmpje van Marco van Es van Bac2nature. Hij heeft vanuit biomedisch oogpunt onderzocht waarom mensen in de blauwe zones gezonder ouder worden. Gezonder door rijke biodiversiteit, om én in ons.
Angelique vertelt over haar ervaringen met het in de praktijk brengen van een bredere kijk op gezondheid; Positieve Gezondheid. Waarbij de focus ligt op het vergroten van de veerkracht van mensen en op wat hun leven betekenisvol maakt. Ze deelt niet alleen haar successen, maar ook de lessen die ze heeft geleerd. Haar verhaal is een bron van motivatie voor iedereen die zich inzet voor het verbeteren van onze samenleving, met name op het gebied van gezondheid en welzijn.
René en Koen vertellen over hoe gezonde leefomgevingen realiteit kunnen worden binnen de financiële kaders waarin zorgorganisaties zich bewegen. Met bijzondere aandacht voor de opgedane ervaringen tijdens het ontwerpproces van een zorgvoorziening te Amstelveen. De ontwerpuitgangspunten van positieve gezondheid vormden de rode draad tijdens de diverse overleggen. Welke discussies leverde dit op en welke keuzes zijn hierbij gemaakt.
- 20240620beleving-excursie,
Leer denken wat je wilt denken? Leer voelen wat je wilt voelen? Het kan. Meditatie en zenbeoefening brengen je dichter bij deze vaardigheden. Hoe meditatie en zenbeoefening dat teweegbrengt wordt in deze sessie beoefend en toegelicht. En wat merk je ervan? Het overzicht houden, beter aanvoelen en verbonden zijn met de anderen op heet voetbalveld, in een vergadering of tijdens een spreekbeurt. Of aandacht voor je kinderen en partner hebben als je thuiskomt na een drukke dag. Zenbeoefening is een eeuwenoude en beproefde methode om door meditatie niet alleen fysiek sterker te worden maar ook de mentale fitheid te trainen. Harry Mengers, zenleraar en organisatieadviseur, laat je kennis maken met het wonderlijke van meditatie en zenbeoefening.
- 20240620workshop,
Graag nodigen we je uit om een inspirerende reis te maken. Tijdens deze workshop verkennen we de principes van blue zones, waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven. Jouw creativiteit zal worden aangesproken terwijl je een visualisatie van een blue zone maakt.
Na het creëren van jouw visuele interpretatie, gaan we in gesprek over jouw rol en die van jouw organisatie in het bevorderen van gezondheid en welzijn. Hoe kunnen we Blue Zone-principes toepassen in onze eigen omgeving? Michel van Schaik, Directeur Gezondheidszorg bij Rabobank, en Suzanne van Hoeve, Programmamanager Toekomstbestendig Wonen, delen hun visie op Blue Zones en moedigen je aan om samen te werken aan duurzame, gezonde leefomgevingen. Laten we samen de wereld van morgen kleur geven
- 20240620overig,
Een woningtekort, een stikstofprobleem, een vergrijzende samenleving, geen betaalbare woningen voor lokale starters in het buitengebied, een groeiende vraag naar meer ruimte voor collectieve woonvormen en een agrarische sector die zoekt naar nieuwe perspectieven. En een dwingende vraag vanuit Europa om de Nederlandse bodem, waterkwaliteit en biodiversiteit snel te verbeteren. Met Gezond Boeren & Wonen onderzoeken we – samen met onze agrarische klanten – of we kleinschalige gemeenschappen kunnen ontwikkelen die zich dienend opstellen aan deze vraagstukken. Het doel? Een platteland in balans, waar wordt gewoond, voedsel wordt geproduceerd en natuur wordt gewaarborgd. Een avontuurlijke zoektocht. In deze inspiratiesessie vertelt Sanne hoe het haar vanaf de start is afgegaan en waar het project nu staat.
- 20240620lezing-1,
Van hocus pocus naar hocus focus: over het (h)erkennen en benutten van gunstige condities voor regionale ontwikkeling.
Het vinden en benutten van kansen voor regionale vraagstukken en het creëren van waarde met vernieuwende oplossingen voor morgen begint bij het (h)erkennen van de regionale identiteit en het ontrafelen van gunstige condities. Op welke manier worden deze condities beïnvloed door sense of place & time en hoe raken mensen en organisaties hiermee verbonden? Omgevingswaarden, natuur en cultureel erfgoed spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe kunnen organisaties in zogenaamde dunne en dikke regio’s krachtig inspelen op veranderingen zoals verbetering van de brede welvaart met een gezamenlijke ontwikkelingsagenda? Wat kunnen we hierbij leren van blue zones?
Thema: Sociale Interactie & Ruimte
- 20240620overig,
Mooi als je directe woonomgeving je stimuleert om fysiek én geestelijk gezond te blijven. Dit is niet alleen een maatschappelijke noodzaak, maar nadrukkelijk ook een wens van de woonconsument. Steeds vaker verlangen mensen naar een kleinschalig buurtje waar men elkaar kent, naar elkaar omziet en ook samen verantwoordelijkheden draagt. “Groen, gezond, gastvrij!” In deze sessie laten we een aantal inspirerende voorbeelden de revue passeren waarin de woonomgeving ook een gezonde leefomgeving is. Daarnaast gaan we in op het principe ‘ontwikkelen vanuit kernwaarden’, als kapstok voor trotse, betrokken en onderscheidende buurtjes waar je nog lang en gelukkig woont.
Thema: Ruimte & Wonen
- 20240620overig,
Dort Spierings neemt je mee in de inspirerende cultuur en maatschappij van Japan en hoe daar wordt ingespeeld om gezondere leefomgevingen, die daarmee voor hun vergrijzing en krimp oplossingen aandragen. Prof. Mizumura is online aanwezig om dit te illustreren en te reageren op vragen uit de zaal.
- 20240620workshop,
Geluk en gezondheid in de gebouwde omgeving: Hoe neem je dat mee in het ontwerp van nieuwe (en bestaande) vastgoedprojecten?
In de interactieve sessie ‘Geluk en Gezondheid in de Gebouwde Omgeving’ vertelt Pim over zijn inzichten uit literatuuronderzoek en vanuit het vakgebied omgevingspsychologie. Deelnemers maken kennis met het door hem ontwikkelde Programma van Eisen voor Geluk & Gezondheid en gaan hier in groepjes zelf mee aan de slag, aan de hand van een voorbeeldproject. Hiermee krijgen deelnemers waardevolle en praktisch toepasbare handvatten om ook in hun eigen werk de vertaalslag te kunnen maken naar woningen en buurten die woongeluk bevorderen.
Thema: Wonen
- 20240620workshop,
In Samen Ouder Worden sluiten we aan bij het alledaagse leven van gewone mensen en hun lokale initiatieven en gemeenschappen. We zien bijzondere dingen en we leren (zien) wat mensen nodig hebben om mee te doen, erbij te horen en van betekenis te zijn. Waar zij hulpbronnen aanboren maar ook zelf hulpbron kunnen zijn. Deze lokale (migrantenouderen)gemeenschappen zijn een belangrijke (inspiratie)bron voor het stimuleren van contact, ontmoeting en gemeenschapsvorming. Door wekelijks in een vertrouwde setting bijeen te komen om elkaar te ontmoeten, samen te bewegen en samen te leren en te groeien, is men elkaar tot steun en werkt men tegelijkertijd aan het bevorderen van fysieke, mentale en sociale gezondheid en welbevinden.
Hoe kunnen beroepskrachten en lokale beleidsmakers in het sociale domein betrokken en tegelijkertijd ‘helpende’ bondgenoten zijn voor ouderen in bestaande en nieuw te vormen gemeenschappen van/rondom migrantenouderen? In deze sessie vertellen we over ‘Sociaal Vitaal in Kleur’. Een verhaal over de kracht en mogelijkheden van ouderen met een migratieachtergrond en hun gemeenschapen en hoe deze te benutten op een manier die goed bij hen aansluit en hen handelingsperspectief biedt om gezonder oud te worden en hun kwaliteit van leven te bevorderen.
- 20240620beleving-excursie,
Hou je van zingen en heb je altijd al eens in een koor willen zingen, of is dit dagelijkse kost voor jou? Of wil je eens helemaal uit je comfortzone treden? Doe dan mee aan deze “Beleving”. Wat kun je verwachten? Er wordt een lied aangeleerd op een bestaande melodie die iedereen kent. In dit lied wordt de visie van het hele Blue Zone-fenomeen bezongen. Het traditionele lied ondergaat echter een ware metamorfose en wordt in een heel hip jasje gestoken. Op een Gospel-achtige manier wordt het lied vervolgens aan het einde van het festival ten gehore gebracht. JE HEBT GEEN ZANGERVARING NODIG, en je zangkwaliteiten zijn ook goed genoeg zoals ze zijn!
Thema: Sociale Intearctie & Zingeving
- 20240620de-lounge,
Anja Machielse gaat in op de belangrijke rol van de woon- en leefomstandigheden voor het welzijn en de gezondheid van ouderen. Vooral de sociale aspecten van de woonomgeving zijn cruciaal. Voelen mensen zich thuis in de omgeving, kennen ze elkaar en zijn ze bereid iets voor elkaar te doen? Anja Machielse legt uit aan welke voorwaarden een vitale, zorgzame woonomgeving moet voldoen en wat er voor nodig is om dat te realiseren. Daarna volgt een interactieve sessie waarin deelnemers met elkaar in gesprek gaan over manieren om de sociale kwaliteit van het wonen te versterken.
Thema: Zingeving & Wonen
- 20240620keynote,
From a red zone towards the blue zone: Coronary mortality has redused 84% by a community based prenention program in North Karelia, Finland
Finland in the 1960s, and especially North Karelia in the eastern part of the country, had the highest cardiovascular mortality in the world. The North Karelia Project was started as a comprehensive preventive program. Cholesterol level reduced from 6.92 to 5.46 (21%). Saturated fats reduced from 20% of energy intake to 12-14%. Mean systolic blood pressure reduced from 148 mmHg to 135 mmHg in men and from 153 mmHg to 129 mmHg in women. Salt intakes reduce from 14 grams to 9 grams in men and from 11 grams to 7 grams in women. Smoking decline from 52% to 25% in men. Cardiovascular mortality declined 84%, 2/3 of the declined mortality was explained by risk factor decline and 1/3 by improvement in medical care.
- 20240620lezing-1,
Mijn leven getuigt van de helende kracht van muziek. Een bron van energie die me door de donkerste momenten heeft geleid. In mijn ouderlijk huis stond er altijd muziek aan. Door mijn muziekkennis werd ik DJ in de jaren ’80. Na medische ellende in 2013 en na jarenlange revalidatie ben ik hersteld en ik wilde toen weer aan de slag. Ik dacht: ‘wanneer was ik blij?’ Dat was toen in de club! Met plezier vertel ik over mijn herstelproces maar ook hoe ik weer in de DJ Booth terecht ben gekomen. Mijn artiestennaam is DJ Je Moeder. Spoiler: mindset is key!
- 20240620workshop,
Duurzaamheid wordt vaak gedefinieerd als een voorwaarde om in de behoeften van de huidige en van toekomstige generaties te kunnen voorzien. In deze sessie doen we een oefening om inzicht te krijgen in de invloed van historische keuzes op ons eigen leven, en van daaruit te verkennen welke invloed wij hebben om het welzijn van de erfgenamen van de huidige generatie. De oefening is gebaseerd op het werk van Roman Krznaric.
Deze sessie staat volledig op zichzelf, maar is ook een logisch vervolg op sessie 1 'De weg van het verlangen'.
- 20240620overig,
Blue Zones brengen ons op de vraag: Kunnen wij in Nederland gebieden creëren waar iedereen gezonder en langer leeft? In deze sessie nemen Antea Group adviseurs Lisanne Dierdorp en Amanda Jacobs-Jansen u mee in de stappen om een gezonde leefomgeving in Nederland te creëren. Zij zijn hierbij geïnspireerd door de uitgangspunten van de Blue Zones, gecombineerd met praktische ervaringen uit het werkveld van een advies- en ingenieursbureau. Met aandacht voor beleid, meetbaarheid en zowel harde als zachte maatregelen. Na de inspiratiesessie heeft u praktische handvaten om aan de slag te gaan met het inrichten en ontwerpen van een gezonde leefomgeving!
- 20240620overig,
Tijdens de sessie zal ik de principes van de Blue Zone presenteren als een verbindend thema voor Landgoed Haarendael. Dit sluit naadloos aan bij het groeiende belang van brede welvaart en positieve gezondheid in onze samenleving. Ik zal een verband leggen tussen de aspecten van een Blue Zone en hoe we deze integreren in ons plan voor Haarendael. Principes zoals natuurlijk bewegen, inclusiviteit, stress minimaliseren en sterke sociale banden zullen worden benadrukt. Haarendael biedt niet alleen huisvesting, maar ook ontmoetingen, zorg voor anderen en bijdragen aan de samenleving, met nabuurschap en zorg voor het landgoed als natuurlijke elementen. Het doel is niet alleen preventie, maar vooral het bevorderen van gezondheid.
Thema: Wonen
- 20240620lezing-1,
Woonzorg Nederland – met ruim 40.000 woningen de grootste seniorenhuisvester van het land -wil kleur geven aan het wonen voor senioren. Een fijne woning in een omgeving die uitnodigt tot ontmoeten vormt de basis voor ‘woongeluk’. De kennis uit de Blue Zones vormt een bron van inspiratie. Die is benut bij de uitwerking van vijf onderscheidende woonvormen, waarin senioren samen zelfstandig kunnen wonen. Anne van Grinsven laat zien op welke manier Woonzorg Nederland samen met huurders en partners handen en voeten geeft aan levendige woongemeenschappen en zorgzame buurten. En waar kansen liggen vanuit de ervaringen in de Blue Zones.
- 20240620beleving-excursie,
ChiWalking, wandelen met de kracht van ontspanning, de wandeltechniek zoals de natuur het bedoeld heeft.
Wandelen is een ideale manier om aan je gezondheid te werken, het is laagdrempelig en kan overal en altijd worden gedaan. Ook als je last hebt van knie-, heup- of onderrugpijn, is het belangrijk om in beweging te blijven. ChiWalking kan daarbij helpen en legt de basis voor een lang, gezond leven. Je loopt gemakkelijker, soepeler en geniet nog meer van elke stap. Ontdek zelf de kracht van ontspanning en bevorder met ChiWalking zowel je fysieke als mentale gezondheid
Kom naar de workshop ChiWalking. Zet samen met instructeurs Henk en Evert je eerste stappen in de wereld van ChiWalking.Thema: Bewegen
- 20240620workshop,
Ons leven speelt zich af tussen heimwee naar het vertrouwde en een verlangen naar het onbekende. We willen ons geborgen weten en we dromen van een elders. We zijn op zoek naar een plek die ons beschermt en bijeenhoudt, en we worden voortgedreven door een verlangen naar de verte. In deze workshop belicht Joke Hermsen vanuit verschillende perspectieven de vraag waar we thuis zijn in de wereld.
Ontdek de geheimen van Sardinië: Een reis naar de Blue Zones van lang leven en welzijn
Door Jan Luursema
20240620workshop,Ontdek de geheimen van Sardinië, de thuisbasis van één van de vijf Blue Zones, waar mensen opmerkelijk lang leven en gedijen. In deze sessie een verslag van een inspirerende studiereis die Jan Luursema heeft gemaakt. Hij dook in de levensstijl en fascinerende cultuur van de lokale bevolking en leerde over hun leefwijze. Ook maakt hij u deelgenoot van betekenisvolle ontmoetingen en het lokale eten. Laat je inspireren door de unieke aspecten van Sardinië die bijdragen aan een lang en gelukkig leven. Hoe kunnen we de lessen toepassen in de (gebouwde) leefomgeving in Nederland? Hoe kun je hier morgen aan bijdragen?
Thema: Sociale interactie
Manifest voor nieuwe collectiviteit en eigenaarschap in woonbuurten
Door Pim van der Ven, Alex Sievers
20240620lezing-1,We hebben andere woonconcepten nodig. Niet alleen qua ontwerp maar ook in financiering, gericht op eigenaarschap van bewoners, anders in sociale interactie, gericht op gezondheid en minder anoniem.
Thema: Wonen
- 20240620algemeen,
Op 19 juni worden de winnaars van de Blue Zone Festival Award bekendgemaakt. Ben je benieuwd naar de verhalen van de genomineerden? Je hoort er tijdens deze sessie alles over!
- 20240620workshop,
Hoe verder met de geleerde lessen uit onze studiereis Japan 2023? Bijvoorbeeld via BuurtSaam in de Nijmeegse Hazenkamp?
Dort Spierings vertelt over hoe we uit de lessen uit Japan ten aanzien van demografie, zorgvraag, beroepsbevolking kunnen leren voor de regio.
Werner Rutjes laat zien hoe project BuurtSaam, dat voor de wijk Hazenkamp in Nijmegen nu concreet wordt, toegepast wordt in samenwerking met inwoners van de wijk en lokale (in)formele partijen. Dit met als doel: het versterken van de gemeenschapsband en de sociale basis vanuit de ABCD-methodiek. Gericht op ontmooeten, bewegen, gezondheid & welzijn en de ruimte. Met ondersteuning van de gemeente Nijmegen, Platform31 en College van Rijksadviseurs
- 20240620overig,
Welkom bij de sessie over deBlauweWij(k)Economie in het bruisende Spijkerkwartier van Arnhem! Dit platform, gedreven door bewoners zoals jij, werkt samen met de gemeente en andere partners om een duurzaam en toekomstbestendig Spijkerkwartier te realiseren. Ontdek hoe onze integrale aanpak een circulaire en inclusieve wij(k)economie creëert die de uitdagingen van deze tijd aanpakt.
Hoe kunnen we samen als collectief werken aan sociale cohesie en meervoudige waardecreatie? In onze broedplaats Dazo laten we al zien hoe een fysiek platform iedereen uitnodigt om deel te nemen en bij te dragen aan een veerkrachtige wijk. Doe mee en ontdek het geheim van een langer, sociaal verbonden leven! Samen een veerkrachtige wijk creëren, voorbereid op de toekomst.
- 20240620overig,
Vitaal Vechtdal is een regionaal initiatief voor een gezonde en actieve regio. De partners van Vitaal Vechtdal hebben al meer dan 10 jaar ervaring met de transitie van ziekte en zorg naar gezond en gedrag.
Met inwoners, werkgevers, onderwijspartners en de zorg werkt Vitaal Vechtdal aan een gezondheidsinfrastructuur. Hoe dan? Dat ervaar je in deze workshop!
Na afloop van de workshop heb je concrete handvatten om de beweging van zorg naar gezondheid in jouw organisatie of omgeving te maken. Programmamanager en transitie-expert Dieger ten Berge neemt je mee op reis naar het Vechtdal. Ga mee!
- 20240620overig,
In de sessie neemt Guido je mee in de inzichten en data van de manier waarop Nederland op dit moment sport. Hij staat ook stil bij de kracht van sport en de manier waarop de sector de aankomende jaren voorwaarts wil blijven gaan om iedereen te laten genieten van sport en bewegen en de uitdagingen die we daarbij tegen komen.
- 20240620lezing-1,
Stedenbouw draait in essentie om het ontwerp van gezonde en leefbare wijken en steden. Als het goed is biedt een stedenbouwkundig plan een belangrijke basis voor een gezondere manier van leven. In de inspiratielezing slaan Jan Martijn en Sjoerd de brug tussen de theorie en de stedenbouwkundige praktijk van alle dag. Kunnen we gezondheid beïnvloeden met de inrichting van onze ruimte?
- 20240620algemeen,
Aan het einde van de middag wordt het Blue Zone Festival feestelijk afgesloten.