Eén van de organisaties waar het Blue Zone Festival mee samenwerkt is de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen. Hier zijn 23 gezondheidsfondsen verenigd die samenwerken aan een gezond Nederland bij aangesloten. Reina de Kinderen is manager stakeholders bij dit collectief en onder meer actief in het programma ‘de Gezonde Generatie’. We spreken met Reina over de gezamenlijke ambities van de gezondheidsfondsen in en het programma in het bijzonder.

Shifting towards a happier and healthier urban life
Met veel plezier en trots kondigen wij David Sim aan als keynote spreker op het tweede Blue Zone Festival. David Sim is architect en was gedurende meer dan 17 jaar als creative director actief bij Gehl Architect in Kopenhagen. Zijn drive: leefbare steden. Inmiddels is David in zijn Zweedse woonplaats Lund een nieuw bureau gestart, Softer. Hij is ook auteur van de Zachte Stad. Zijn boek, dat inmiddels in 23 talen is vertaald en meest recent in het Thais en Mongools, is een meesterwerk dat gaat over stedelijke ontwikkelingen om mensen te laten bloeien. Primair. De zachte stad is een stad waar dichtheid een menselijke schaal heeft, een stad die zich inzet op sociale interactie en gemeenschapsleven. In plaats van het dagelijks leven als saai te beschouwen, zou het dagelijks leven in de zachte stad juist een genot moeten zijn.

De kracht van een gezonde leefomgeving
Woonzorg Nederland is één van de grootste sociale verhuurders in ons land. Verspreid over Nederland heeft Woonzorg Nederland ongeveer 42.000 wooneenheden in eigendom, wooneenheden die voornamelijk worden bewoond door senioren met en zonder zorgvraag. Vanuit de missie “Samen kleur geven aan wonen voor senioren” zijn voor Woonzorg Nederland de voorzieningen en contacten in de leefomgeving essentieel. Om meer inzicht te krijgen hoe Woonzorg Nederland een en ander waarmaakt, én wat voor hen de gezonde leefomgeving betekent, spreken we met Anne van Grinsven, programmamanager Zorgzame buurten, en Rosanne Kamer, adviseur strategie en innovatie.

Jonge ontwerpers zetten in op leefomgeving en welzijn
De nieuwe generatie ruimtelijk ontwerpers in Nederland richt zich sterk op het bevorderen van het welzijn van bewoners en gebruikers. Hun werk gaat verder dan het maken van ontwerpen; ze streven ernaar gemeenschappen te versterken en verbindingen te creëren tussen verschillende betrokken partijen. Dat blijkt uit de rapportage 'De ruimtelijke ontwerpsector in perspectief'.

Bouwen voor ontmoeting en sociale cohesie
Onlangs verscheen het nieuwe themanummer 'Gezondheid & Welzijn' van Stedebouw & Architectuur. De gasthoofdredacteur van die editie is Yvonne Witter (ZorgSaamWonen). De focus in dit themanummer is vooral gericht op 'bouwen voor ontmoeting'.