We zijn verheugd de eerste spreker van het Blue Zone Festival aan te kondigen. Het is de Belgische hoogleraar in demografie Michel Poulain, de man die in 2000 een blauw potlood in zijn hand nam en op een kaart van Sardinië de steden en dorpen waar veel honderdjarigen leefden blauw kleurde. Zo ontstond de term blue zone. Michel: “Blauw was toen al mijn lievelingskleur.”
Zijn leven lang is Michel Poulain al gefascineerd door honderdjarigen en meer algemeen het thema longevity, lang leven. Veel van zijn onderzoeken gaan over het vastleggen en valideren van uitzonderlijk lang leven. Met name in gebieden die als blue zone kunnen worden getypeerd. Tot op heden zijn er vijf blauwe zones als zodanig benoemd: de centrale regio van Sardinië, het Japanse eiland Okinawa, het schiereiland Nicoya in Costa Rica, het eiland Ikaria in Griekenland en Martinique, het Franse overzeese departement. Waarom haalt de één in goede gezondheid de honderd en de ander niet? Wat zijn de ingrediënten voor een gezond en lang leven? Sinds zijn doctoraat in de demografie aan de Katholieke Universiteit Leuven denkt Michel Poulain over deze vragen na op basis van zijn onderzoek in de 5 Blue Zones.
Michel Poulain is emeritus hoogleraar aan de Katholieke Universiteit van Leuven in België en senior onderzoeker aan de Universiteit van Tallinn in Estland. Hij heeft lezingen en conferenties verzorgd op elk van de vijf continenten om de resultaten van divers onderzoek te delen met zijn publiek. Daarbij gaat het om een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken maar ook om meer algemene vragen over onze bevolking, die wordt gekenmerkt door demografische vergrijzing.
Interessant is ook dat Michel Poulain nadrukkelijk contact zoekt met de honderdjarigen en andere zeer oude mensen. Hij neemt de tijd om echt te doorgronden wat voor hen belangrijk is. Een mooie extra waarde is dat Michel er vele vriendschappen aan over heeft gehouden. Eigenlijk is dat ook een onderwerp dat in de blue zones besloten ligt. Sociale interactie is meer dan ontmoetingen alleen.