Jonge ontwerpers zetten in op leefomgeving en welzijn

Jonge ontwerpers zetten in op leefomgeving en welzijn

De nieuwe generatie ruimtelijk ontwerpers in Nederland richt zich sterk op het bevorderen van het welzijn van bewoners en gebruikers. Hun werk gaat verder dan het maken van ontwerpen; ze streven ernaar gemeenschappen te versterken en verbindingen te creëren tussen verschillende betrokken partijen. Dat blijkt uit de rapportage 'De ruimtelijke ontwerpsector in perspectief'.

Zij beschouwen hun rol als breder dan het louter vervaardigen van ontwerpen; het gaat hen ook om het opbouwen van en voor gemeenschappen. Deze benadering onderstreept de veranderende positie van de ruimtelijk ontwerper als verbinder tussen diverse partijen.

Op 3 maart 2025 ontving minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap deze rapportage tijdens een werkbezoek aan Nimeto in Utrecht, de winnaar van de Gouden Piramide 2024. De overhandiging werd verzorgd door Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Jorrit Rosema, directeur van het Architectenregister.

De rapportage benadrukt dat jonge ontwerpers steeds vaker interdisciplinair samenwerken en participatietrajecten met omwonenden initiëren. Hierdoor vervullen zij een cruciale rol als schakel tussen verschillende belanghebbenden. Deze nieuwe generatie toont zich geëmancipeerder, internationaler georiënteerd en milieubewuster, wat hen in staat stelt om de huidige complexe ruimtelijke vraagstukken effectief aan te pakken.

Toch signaleren jonge ontwerpers uitdagingen binnen de huidige werkcultuur. Zij ervaren hiërarchische structuren, hoge werkdruk en lange werkdagen als knelpunten, vooral in verhouding tot de beloning. Daarnaast blijkt uit de rapportage dat Nederland, in vergelijking met andere Europese landen, laag scoort wat betreft het percentage vrouwelijke ruimtelijk ontwerpers. Hoewel de man-vrouwverdeling in disciplines als bouwkundige architectuur, stedenbouw en tuin- en landschapsarchitectuur door de jaren heen stabiel blijft, is het bemoedigend dat onder de jongste generatie een meer evenwichtige verdeling zichtbaar is.

Deze inzichten bieden waardevolle aanknopingspunten voor beleidsmakers en opleidingsinstituten om de positie en werkomstandigheden van jonge ruimtelijk ontwerpers te verbeteren en zo bij te dragen aan een toekomstbestendige inrichting van onze leefomgeving.

Bekijk het rapport.

Bron: Biind.nl

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven