Eén van de organisaties waar het Blue Zone Festival mee samenwerkt is de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen. Hier zijn 23 gezondheidsfondsen verenigd die samenwerken aan een gezond Nederland bij aangesloten. Reina de Kinderen is manager stakeholders bij dit collectief en onder meer actief in het programma ‘de Gezonde Generatie’. We spreken met Reina over de gezamenlijke ambities van de gezondheidsfondsen in en het programma in het bijzonder.
Reina: “De missie van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen is een langer gezond leven voor iedereen in Nederland realiseren. Nederlanders leven steeds korter in goede gezondheid. De zorg raakt mede hierdoor overbelast en wordt duurder. Het aantal mensen dat behandeling nodig heeft neemt toe en er is een groeiend personeelstekort. Een ongezond Nederland heeft niet alleen grote gevolgen voor het welzijn van elke Nederlander maar ook voor onze gezamenlijke welvaart. Het bedrijfsleven krijgt te maken met toenemend ziekteverzuim, productiviteitsverlies en personeelstekorten. Zonder vitale werknemers loopt onze economie vast. Er is een snelle gezondheidstransitie nodig naar een nieuw gezondheidssysteem, waarin gezondheid gezien wordt als randvoorwaarde voor een welvarende maatschappij.
De gezondheidsfondsen werken daarom gezamenlijk aan meerdere programma’s, waaronder ‘de Gezonde Generatie’. Want voorkomen is beter dan genezen. Iedereen heeft het beste voor met kinderen, maar het gaat niet zo goed met kinderen. Steeds meer kinderen bewegen te weinig, krijgen te weinig gezond en te veel ongezond voedsel binnen, hebben ongezonde stress en starten op steeds jongere leeftijd met vapen, roken en het drinken van alcohol. We willen ze beschermen en gezond houden. We willen dat ze kunnen opgroeien in een gezonde omgeving, zonder ongezonde verleidingen en met goede voorbeelden om hen heen. Maar het wordt ons nu erg moeilijk gemaakt.
Kijk, het jammerlijke is dat gezondheid als onderwerp pas aan het licht komt als je ziek wordt. Dan zijn alle acties reactief. Het zou veel handiger, en kostenbewuster zijn, als we meer zouden inzetten op het voorkomen van ongezondheid. We zouden wettelijke gezondheidsdoelen moeten hebben, waardoor in al het beleid rekening gehouden wordt met de gezondheid van de burgers. Dat ontbreekt nu. Er zijn geen gezondheidsdoelen, er is niet zoiets als een gezondheidsnorm op bijvoorbeeld speelruimten, ontmoeting of veiligheid.
In mijn optiek zou je haast kunnen zeggen dat de gezondheidszorg een beetje het putje geworden is waar van alles waar we geen raad mee weten bijeen komt. Denk aan eenzaamheid, verslavingen, armoede en ongezonde leefstijl. Eigenlijk zaken die rechtstreeks voortvloeien uit onze kapitalistische en individualistische maatschappij. Maar de oplossing ontbreekt nog; een systeem waar gezond leven gemakkelijk en goedkoop is, waarin het welzijn van mensen voorop staat en niet de economische winsten.
De Samenwerkende Gezondheidsfondsen werken aan een nieuwe toekomstvisie over gezondheid. Dat is hard nodig om een naderende gezondheidsramp te voorkomen. Samen met andere partijen en met burgers gaan we aan de slag. We willen vanuit de leefwereld en vanuit de systeemwereld gaan werken aan die nieuwe toekomstvisie. Want we geloven dat we pas dan de belangrijke transities kunnen gaan inzetten. We gaan alles op alles zetten om die gezondheidsramp die op ons af komt te keren en daar hebben we ieders hulp bij nodig! Laten we samen gaan werken aan de versnelling van de transitie naar een nieuw gezondheidssysteem, waarbij gezondheid als randvoorwaarde voor een welvarende maatschappij wordt gezien.”
Lees meer over Reina