Award-winnaar 2024: Slangenbeek Gezond

Award-winnaar 2024: Slangenbeek Gezond

We maken de komende weken een rondje langs de inzendingen voor de Blue Zone Festival Award 2024. In dit artikel zoomen we in op Slangenbeek Gezond. Slangenbeen Gezond kreeg de eerste prijs in de categorie sociale interventies. Lees je mee?

Hoe maken we van de woonwijk Slangenbeek in Hengelo, een wijk met 10.000 inwoners, een Blue Zone? Door met bewoners en ketenpartners die in de wijk aanwezig zijn te werken aan een vitale leefomgeving. In 2016 zijn we gestart met het initiatief om Positieve Gezondheid binnen deze wijk te integreren in het zorgaanbod en het sociale domein. Vanuit dit vertrekpunt dromen we nu van een woonwijk waarin de bewoners betekenisvol kunnen leven en werken en gaan we met kleine stappen de wijk veranderen richting een Blue Zone in de gemeente Hengelo. We streven ernaar om activiteiten te ontplooien die worden uitgevoerd door bewoners en aansluiten bij de behoefte van de bewoners. Dit doen we door te inspireren, verbinden en successen te delen en te vieren. Nieuwsgierig hoe we dit doen? Meer info: https://www.slangenbeekgezond.nl/

Doel & Visie

Als stichting Positief Gezond Slangenbeek willen wij betekenisvol leven en werken in de wijk Slangenbeek bevorderen. Door te kijken wat de behoeftes zijn van de bewoners en van hieruit samen met de bewoners en ketenpartners kleine veranderingen aan te brengen in de leef- en werkomgeving. Hiervoor gebruiken we niet alleen kwantitatieve data vanuit de gemeente Hengelo en de GGD Twente maar gaan we ook in gesprek met de bewoners. We hebben dan ook een klankbordgroep opgericht met bewoners waarin we regelmatig inspirerende gesprekken voeren over wat de wijk nodig zou hebben.

Door te verbinden, middels bijeenkomsten en activiteiten, vergroten we de sociale cohesie binnen de wijk. In deze bijeenkomsten staat het ontmoeten en elkaar inspireren centraal. De stichting Positief Gezond Slangenbeek heeft hierin een stimulerende functie en heeft zichzelf nu als doel gesteld om van deze wijk een Blue Zone te maken.

Samenwerking

Er is een grote mate van diversiteit aanwezig in de ketenpartners die zijn betrokken bij dit project. O.a. de volgende partners: klankbordgroep bewoners Slangenbeek, wijkraad Slangenbeek, huisartsenpraktijk Respons, de Driesprong Fysiotherapeuten, team noord JGZ GGD Twente, basisschool Hart van Slangenbeek, basisschool de Rank, IVN Overijssel (via subisidie Groen Gezond), voetbalvereniging ATC ‘65, Gemeente Hengelo, welzijnsorganisatie Wijkracht, wandelcoach, vrijwilligers (wandelvrijwilliger, kookvrijwilliger, vrijwilliger voor socials),Thuisgenoten (ouderenzorg/verzorgingshuis), Hogeschool Saxion (studenten die een minor in ons wijkcentrum doen), winkeliers winkelcentrum Slangenbeek en Bastion ontmoetingsruimte.

Plan van aanpak

Het vormgeven aan een gezonde leefomgeving doen wij met positieve gezondheid als basis. De verschillende domeinen worden meegenomen om gezondheid te bevorderen. Zo wordt er in de wandelgroep aandacht besteed aan ‘kijken en ervaren in de natuur’, wandelt er een keer een GGZ-medewerker mee om mindfulness onder de aandacht te brengen en wordt de omgeving onder de aandacht gebracht. Oftewel: het ontdekken van de mooie plekken in onze wijk.

Verder organiseren we in samenwerking met hogeschool Saxion een recordpoging hinkelen met een basisschool. Om kinderen en ouders te verleiden om buiten te spelen en samen te komen. Tevens komt er een buurtsafari waarbij we met inwoners langs groene en grijze plekken wandelen. We gaan hier in gesprek over mogelijke activiteiten in Slangenbeek met natuur als onderdeel. Het verbinden van inwoners is hierbij de kern.

We trekken hierbij samen op met de gemeente aangezien het inrichten van de omgeving een belangrijke taak is voor hen. Zij maken het tevens mogelijk dat we met het netwerk van Slangenbeek Gezond samen een training positieve gezondheid volgen. Gezonde leefomgeving zal hier een belangrijke plek in nemen.

Lessen & ervaringen

We zijn nog niet klaar met ons project maar doordat we al vanaf 2016 bezig zijn hebben we inmiddels al een mooie reis gemaakt. Door "learning en doing” te combineren hebben we onze missie en visie scherper gekregen. Gestart met het implementeren van het concept Positieve Gezondheid binnen een huisartsenpraktijk en een fysiotherapiepraktijk hebben we al snel kunnen opschalen door goed samen te werken met de gemeente Hengelo en welzijnsorganisatie Wijkracht. Deze samenwerking is een goed voorbeeld van hoe je met verschillende partijen die dezelfde ambitie hebben, een zo vitaal en gezonde leefomgeving te creëren, elkaar kunt inspireren en energie kunt genereren.

Op basis van een subsidie hebben we ook een aantal jaren met een zorgverzekeraar samengewerkt. Deze samenwerking heeft uiteindelijk ons veel energie gekost omdat de focus van het begin al lag op kostenreducering en het genereren van bewijslast dat Positieve Gezondheid werkt. Geleerde les hierin is voor ons geweest dat we meer moeten kijken naar behoeftes van bewoners binnen de wijk en de focus leggen op het maken van kleine stappen die zorgen voor een gezondere leefomgeving. Hierbij zijn de georganiseerde voorjaars- en najaarsbijeenkomsten waarin we onze successen delen en vieren een belangrijke mijlpaal. Deze bijeenkomsten worden goed bezocht en zijn inspirerend voor iedereen die zich met Slangenbeek Gezond bezighoudt.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven