Een deel van de Nederlanders beweegt voldoende, maar niet regelmatig genoeg

Een deel van de Nederlanders beweegt voldoende, maar niet regelmatig genoeg

Veel Nederlanders bewegen nog onvoldoende volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Toch kunnen kleine aanpassingen, zoals vaker de fiets nemen of de trap pakken, al een groot verschil maken. Met zulke eenvoudige veranderingen zou het percentage volwassenen dat voldoende beweegt kunnen stijgen naar 56%. De overheid streeft ernaar dat in 2040 driekwart van de bevolking aan de beweegrichtlijnen voldoet en pleit voor een gezamenlijke aanpak om dit doel te bereiken.

Veel Nederlanders voldoen nog niet aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Toch kan een kleine gedragsverandering, zoals vaker de fiets nemen in plaats van de auto of de trap pakken in plaats van de lift, al een groot verschil maken. Met zulke eenvoudige aanpassingen zou het percentage volwassenen dat voldoende beweegt stijgen naar 56%.

De groep die nog steeds te weinig beweegt, bestaat vaak uit 65-plussers, mensen met een lichamelijke beperking of een chronische aandoening. Ook komt onvoldoende beweging vaker voor bij mensen met een lager opleidingsniveau, zoals alleen basisonderwijs of een vmbo-diploma.

Gezamenlijke aanpak

Volgens de Gezondheidsraad is voldoende beweging voor een volwassene: 150 minuten matig- tot zwaar-intensief bewegen (zoals fietsen) verspreid over de week, aangevuld met minimaal 2 keer per week bot- en spierversterkende activiteiten (zoals wandelen of krachttraining). De overheid streeft ernaar dat in 2040 driekwart van de bevolking aan deze richtlijnen voldoet. Om dit te bereiken, is volgens het RIVM een gezamenlijke aanpak nodig, waarin verschillende partijen – zoals overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven – vanuit verschillende domeinen samen in actie komen. 

Onderzoek

Het onderzoek van het RIVM is gebaseerd op data uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van het CBS en het RIVM. Meer dan 9.000 Nederlanders van 4 jaar en ouder namen deel aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer weten? Het rapport en de resultaten zijn hier te lezen.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven