De waarde van sport en bewegen

De waarde van sport en bewegen

We lezen er regelmatig over. Het belang van sporten en bewegen voor onze gezondheid en welbevinden. Maar wist je ook dat sport en bewegen bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling en zorgt voor sociale cohesie in de samenleving? Bewegen en in beweging blijven is een wezenlijk onderdeel van gezond en fijn ouder worden. Vooral het dagelijks bewegen; wandelen, fietsen en ja, zelfs het huishouden doen. Toch bewegen we te weinig. Minder dan de helft van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen, de motorische vaardigheden van kinderen staan onder druk en kwetsbare groepen worstelen met toegang tot passend sport- en beweegaanbod. Aldus het Kenniscentrum Sport & Bewegen. De directe leefomgeving speelt een belangrijke rol. Nodigt die leefomgeving uit om te bewegen? Zijn er voorzieningen waar mensen terecht kunnen? We spreken met Ilja van Holsteijn, manager Waarde van Sport & Bewegen bij het kenniscentrum. Ilja verzorgt tijdens het Blue Zone Festival een sessie over de beweegvriendelijke omgeving.

Verder lezen

Lokale woonlandschappen voor leefbare steden

Lokale woonlandschappen voor leefbare steden

Foto: Orange Architects

“Als architect word je opgeleid om gebouwen te ontwerpen met het doel om goede woonomgevingen te creëren. Helaas zien we dat in het ontwikkel- en ontwerpproces vaak het gebouw het doel wordt en daarmee de woonomgeving niet de beoogde kwaliteit krijgt die het verdient. Wij denken dat je, om dat te voorkomen, vaker en beter moet uitzoomen naar je ideaal, je eigenlijke doel. Met Jonas, in IJburg-Amsterdam, hebben we ook nadrukkelijk deze methodiek gehanteerd vanuit de vraagstelling ‘hoe willen we wonen in steden die dichter en dichter worden?’ Want, laten we realistisch zijn, we kunnen in deze tijd helaas niet meer iedereen een grondgebonden woning op een ruime kavel bieden”.

Verder lezen

Wooncoöperatie als mini Blue Zone

Wooncoöperatie als mini Blue Zone

Omzien naar elkaar, gemeenschapszin, sociaal-maatschappelijk betrokkenheid, duurzaam. In een gesprek over wooncoöperaties zullen ze waarschijnlijk allemaal één of meerdere keren voorbij komen. Het zijn ook waarden die goed passen bij de Rabobank. Als coöperatieve bank is de Rabobank sterk verbonden met lokale gemeenschappen. “Wij zijn een bank die van oudsher al dichtbij de mensen staat, die wil investeren in het opbouwen van netwerken en werkt aan kennisoverdracht. Onze kracht als coöperatieve bank is ook het terug investeren in de maatschappij via coöperatief dividend. Oftewel we geven een deel van ons resultaat terug aan de samenleving. Via de lokale banken bouwen we in gemeenten en regio's mee aan sterke, leefbare en vitale gemeenschappen”, aldus Suzanne van Hoeve, programmamanager Toekomstbestendig wonen in een recent interview ter gelegenheid van hun partnerschap met ZorgSaamWonen.

Dat de Rabobank zich inzet om wooncoöperaties tot bloei te laten komen, past helemaal bij hun coöperatieve gedachte. De link naar Blue Zone is snel gelegd. Met elementen als samenzijn met anderen, in verbinding blijven met de mensen om je heen, voldoende sociale contacten hebben en oog hebben voor duurzaamheid is een wooncoöperatie misschien wel een soort mini Blue Zone. Aart Cooiman en Daniek van der Zanden, beiden werkzaam bij Rabobank Real Estate Finance, hebben al de nodige ervaring opgedaan met het begeleiden van initiatieven.

Verder lezen

7 redenen waarom jij het Blue Zone Festival zou moeten bezoeken

7 redenen waarom jij het Blue Zone Festival zou moeten bezoeken

Op donderdag 20 juni vindt het eerste Blue Zone Festival plaats: hét festival voor de gezonde leefomgeving. Waarom jij erbij moet zijn? Dat leggen we in zeven redenen graag aan je uit.

Verder lezen

Zeven vragen aan dr. Michiel Flooren

Zeven vragen aan dr. Michiel Flooren

Zeven vragen aan dr. Michiel Flooren, Emeritus Lector Regio-ontwikkeling - Saxion School of Commerce and Entrepreneurship

Vorig jaar nam hij afscheid als lector bij Saxion. Michiel Flooren verveelt zich geen moment. Aan de keukentafel bloeit hij op als hij vertelt over zijn bijenhobby of het cultuurhistorische landschap. Hij hoeft maar over te steken en hij staat midden in de natuur in Almelo, de plek waar hij onlangs is gaan wonen om dichter bij zijn familie te zijn. Als we door zijn woonkamer lopen vertelt hij over de twee kleine ecosystemen waarin hij kikkers voorziet van het juiste klimaat. Kijkend naar buiten zie ik een oase van bloemen en onderscheidende planten die een samenhangend geheel vormen. Erg indrukwekkend. We stellen hem zeven vragen. 

Verder lezen

Terug naar boven